På sykkeltur i «Edens hage»…

I Finike begynner våren nå. Mandeltrærne blomstrer og biene summer.

Mandeltrærne blomstrer

Vi nyter stort sett tilværelsen og spiser oftere ute på restaurant, enn ombord. Det blir nesten rimeligere da. Koking og oppvask unngås dermed….

T&T på restaurant

Lunsj på "Petek" restaurant,- et rimelig sted

Mandag 19/2 bar det ut på sykkeltur (Jan & Tor). Været var strålende, så turen varte 5 timer og "snirklet" seg rundt endel mil i distriktet nord for Finike.

Nesten på bakketoppen

Først bar det oppover i noenlunde vestlig retning, lang bakke oppover. Vi stoppet et stykke før toppen, men allerede 10 minutter ut fra byen,- ja, da var vi på "landsbygda"…..

landsbygda

 med gjeiter som beitet

finikeområdet

Vi trillet fort ned igjen og syklet nordover mot Turunçova. Deretter til venstre kant av fjellet i bakgrunnen og litt nordover, for å finne noen eldgamle uthogde gravkamre i fjellveggen. De fant vi,- tilslutt….

Deretter bar det østover langs fjellfoten, mot Limyra. Ja, helt bort til den lyse flekken på fjellets høyre ende. Vi syklet videre mellom alle appelsinlundene (kan nesten kalle det appelsinskoger, selv om trærne ikke er så altfor høye) mot stranden ca. 1 mil øst for Finike.

 Lycia, som denne regionen kalles, er full av historie fra langt, langt tilbake i tid. Ja, det er altfor mye å holde styr på. Grekerne hadde sin storhetstid 4-800 år før Kristus (B.C.). Alexander den Store gjorde vei i vellinga på 300-tallet "B.C." Da hadde perserne hatt overtaket og Uthogd gravsted ı fjellveggen styringa ei god stund. Mausolus, han kisen med sitt Mausoleum i Bodrum, eller Halicarnassus som det visst het den gang,- han var såkalt satrap (en slags lensherre eller konge) for perserne. Han tok kvelden før Alexander kom, men kona hans fikk bygge mausoleet ferdig og fikk styre ei stund etterpå….

Sånn rundt 160-100 år BC begynte romerne virkelig å ta over rundt i Tyrkia. De har jo etterlatt seg mye byggverk, eller steinhauger,- alt etter som en ser det. Mye er rasert av store jordskjelv og begravd under jord, sand og slagg, men rundt om finnes "plenty" steder med inntakte teatre, stadion'er, osv.

Graven på bildet er nok fra før romerne, men det er fantastisk å tenke på den jobben de har hatt med å steinhogge høyt oppe i fjellveggene…..

gravplass i fjellveggen

Det finnes jo enklere måter å gravlegge folk på……

I området ved Limyra finnes vissnok 3 større "Necropolis'er" med "fjellkister" eller "rock tombs". Å finne nok opplysninger er ikke alltid lett, men for Limyra var det faktisk Turkish Airlines som hadde best info. De har et online magasin, med mye kjekt lesestoff:

Turkish Airlines

 Foto'et her fører til siden om Limyra (på engelsk),- for de som gidder å lese mer inngående om stedet…..

Vi skal overlate historien til "flyselskapet" og klabber inn noen foto's som vi tok i området før vi syklet videre:

 

Flott "Necropolis" på kanten av fjelltoppen

Nekropolis – grav-by eller plass, som bygninger høyt på fjelltoppens kant.

 

…. Nå "hikker" WiFi-forbindelsen…… så mer følger neste gang. Vi slutter med:

Rummyspill

Tepause i syklingen, mens de lokale spiller tyrkisk Rummy….

Bye

Dette innlegget ble publisert i Daglig logg :. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar