Til Startsiden


 
Generell informasjon
 

Har du ennå ikke vandret langs Seinen, - alene eller med en du er glad i, - da bør du unne deg dette. Paris har en helt egen sjarm og temperaturen er oftest mye bedre enn hjemme hos oss. Det er ikke bare våren som ankommer så mye tidligere…
 
Du nyter for eksempel en enkel lunsj på en fortausrestaurant, med nybakt hvetebrød, ost, vin, og dempet musettemusikk ut fra caféen…
Du besøker Louvre, et av de mest berømte muséer, med det verdenskjente "Mona Lisa"-maleriet.
Eller du spaserer opp Montmartre, gjennom trange gater, og kjenner plutselig at du virkelig er ute og reiser. For dette er Europa, det gamle, spesielle, ubetalelige…
 
Paris har det meste.
Shoppingtilbudet er unikt. Paris er ofte kalt motens mekka.
Underholdning, sang, musikk, dans, orkestre og cabaréter… Stort og prangende, eller lite og intimt… Vi er i en verdenshovedstad. Det er bare å forsyne seg. Versailles. Slottet med parken og speilsalene. Det er bare å la seg forundre og begeistre. Du kan slappe av med et stille cruise på Seinen. Notre Dame katedralen, Montparnasse og Eiffeltårnet. Fristet?
 
NB! Husk at du kan dobbeltklikke på alle utenlandske ord i teksten på alle sider. Da får du automatisk et ONLINE søk, og finner en utdypning av ordet eller emnet, f.eks. om steder eller navn på personer og lignende (søk på norske ord kan være mindre vellykket)! PRØV UT MULIGHETENE!
 
 
Hva skal vi ta med?
 
kameraEnhver kan ta med seg det en selv vil. Men husk å ta med gode spasersko (selvom det fins rimelige å kjøpe i Paris). Sjekk at passet ikke er utløpt - ta det med.
Minibanker fins det nok av, så vi slipper å dra med oss penger, men bankkortet må med.
Husk å ta med et eller annet kamera, selv om du ikke tar med reisekikkert.
Hvis værutsiktene for perioden tyder på regn, kan det være greitt å ha med noe lett å ha på seg mot regnet.

Hvordan blir været og temperaturen?
 
Været er vanskelig å spå, men høysesongen for turisme starter som regel i April.
Været i Paris kan alltid sjekkes.
Her er 2 linker: Været i Paris idag og neste dager, - samt WebCam-bilder fra Paris.
 

www.wunderground.com/ www-compat.tf1.fr/Webcam for Paris
 
Link til levende billeder fra Eiffeltårn-området:
 
www.abcparislive.com/   Paris Live Webcam

 

Hva kan vi gjøre i Paris?
 
Det blir jo opp til en selv å avgjøre -
Å vase rundt i Paris på måfå, ja -det er å kaste bort tiden.

Å ha et spikret opplegg går heller ikke bra,- alle må kunne være fleksible og ta ting på sparket, som det passer til enhver tid.

 
Spise på restauranter
Restauranter finnes overalt, men husk at tidene for middag ikke er som hjemme. Vil du spise mellom 16 og 18:00, så kan nok betjeningen bli overrasket, mange restauranter åpner heller ikke for matservering før 18:00. Husk at folk sjelden går ut og spiser før i syv-åtte-tiden om kvelden. Vil du spise middag klokken ti om kvelden er det vanligvis helt greit. Lunsj spises oftest mellom 12 og 14. Selvfølgelig fins det en del McDonalds også, for de som vil ha noe kjapt og billig.
 
Tips
Om du lurer på hvorfor servitøren gliste når han fikk tips,- da er det fordi de fleste utlendingene ikke er oppmerksom på at de fleste franske restauranter automatisk legger på "15% service compris" i prisen på matserveringen. Legges 1 Euro igjen ekstra, så er det passelig for bra service.
 
Telefon
De fleste har vel mobiltelefon med seg og det blir vel ikke så mye ringing. Å ringe fra hotellrommets telefon er bare å kaste bort pengene.
 
Hvordan virker telefonene rundt om i Paris?
Nesten alle franske telefoner tar "télécarte", ikke mynter! Telekortene fås med 50 og 120 enheter. Noen kort har et skrapenummer som kan brukes fra alle telefoner. De kan kjøpes nesten overalt.
 
Post
Postkort varierer endel i pris avhengig av hvor de kjøpes,- sjekk prisene.
Frimerker kan kjøpes på alle postkontorer og tobakksbutikker,- se etter ordet "Tabac". Postkassene har vanligvis 2 luker, der den høyre er for internasjonal post.
 
Ukedagene på fransk:
 
Dimanche er fransk for søndag og kommer fra latinsk "dies dominicus" - "dagen for Herren" - fra bibelen. Sunna er gammelnorsk for solen. Engelsk fikk Sunday fra dette "norske" begrepet.
 
Lundi er fransk for mandag og kommer fra latinsk "lunae" for måne. Engelsk mistet en "o" i Moon og fikk Monday, eller kanskje de sleit med bokstaven å!?
 
Mardi er fransk for tirsdag og kommer fra latinsk "lies Martis" - planeten Mars sin dag. Tyr var den norske krigsguden, det samme som Mars. Engelsk fikk derfor Tuesday fra Tyr's dag.
 
Mercredi er fransk for onsdag og kommer fra det latinske ord "Mercurii" for Mercuri's dag. Mercuri kan sammelignes med den største gammelnorske guden Odin (eller Woden) og dermed ble det Wednesday for “Woden's dag”.
 
Jeudi er fransk for torsdag og kommer fra det latinske ordet "Jovis" for planeten Jupiter. Har du hørt uttrykket Jovian? Dette er hvor det kommer fra. Den oldnorske guden Thor ble identifisert med Jupiter og derfor oppsto det engelske ordet Thursday for Thor's dag.
 
Vendredi er fransk for fredag og komme fra det latinske ordet "die Veneris" for planeten Venus. Freya var den nordiske gudinnen som ble identifisert med Venus og dermed det engelske ordet Friday.
 
Samedi er fransk for lørdag og kommer fra det latinske ordet "Saturni dies" for planeten Saturn. Engelsk fikk Saturday fra Saturn's dag.
Da har vi alle dagene på fransk : Lundi - Mardi - Mercredi - Jeudi - Vendredi - Samedi - Dimanche.


 
  Hvordan skal tiden i Paris fordeles?
 
Interessene kan være så forskjellige og mulighetene så mange.
 (Dette er forslagene vi hadde til en weekend i 2005:)
Torsdag kveld kan vi ta metro'en rett til hjertet av Paris og rekke å få en fin rundtur i Paris sentrum. Det påstås at "Night Tour" på sykkel i sentrum ganske enkelt er vidunderlig. I forhold til dagturen er der mer sykling og mindre informasjoner, men bysentrum om kvelden er fantastisk! Atmosfæren er også mer avslappet enn om dagen, ettersom vinen har en tendens til å løse på humøret hos de fleste.
 
Fredag formiddag kan vi kanskje ta en av spaserturene som finnes under Sightseeing. Kanskje også finne noe OK shoppingområde?
 
Fredag aften kunne det vært en ide å gå på et sted med LIVE musik,- det skal vi komme tilbake til senere.
 
Lørdag formiddag kan vi ta en ny spasertur. (Det er mer enn nok av kjekke strøk å spasere i. Vi har bare så kort tid at vi må velge de beste bitene).
 
Lørdag ettermiddag/kveld - ja, hvem vet.......?
 
Søndag .... ja, alle kan få noe ut av denne dagen også, og morgenfugler kan faktisk ha stort utbytte. Miljøet på Mouffetardgaten og markedet der kunne f.eks. vært en fin avslutning på Parisoppholdet.....
 
< Arrondissementene i Paris
Litt om disse og om Rive Gauche og Rive Droite finner du her: Gå til siden.
 
 
Hvor er det beste utsiktsstedet i Paris?

Montparnasse tower Montparnasse-tårnet: De som har tid bør absolutt ta en tur til 56te etasje i Montparnasse-tårnet.
Der er utsikten til å miste pusten av, og det er vanskelig å velge utsiktsretning.
Bygningen er rimeligere og mye mer sentralt plassert enn Eiffeltårnet.
I tillegg fås et flott syn av Eiffeltårnet,- noe som er vanskelig når du er i selve Eiffeltårnet.
Dessuten slipper du unna køene som vanligvis dannes under Eiffeltårnet.
KLIKK PÅ BILDET!
 
eiffelsite Eiffeltårnet: For de fleste førstegangs-turister i Paris er et besøk her et "must" og derfor er ofte billettkøen og køen til heisen lengre enn Eiffeltårnet er høyt. Kommer du før Mars er slutt, bør problemet ikke være så stort. Men på ParisLive webcam kan du se at der alltid er noe kø,- selv i januar. De spreke kan unngå køen ved å gå trappene i tårnet. Normalt er to av de fire tårnbeina for de som skal ta heis og to er for de som vil brenne av frokostfettet. Da kan du gå til første eller andre etasjenivå. Fra andre etasje må alle ta heisen videre for å komme til topps i tårnet. Gå til Eiffeltårnets offisielle nettsted www.tour-eiffel.fr/teiffel/uk/ - KLIKK PÅ BILDET!
 
eutelsat-ballongEutelsat-ballongen: Denne finner vi i André Citroën-parken sydvest i Paris ved Seinen. Den går opp til 150 meter over bakken, men er alltid fast tjoret. Koster 10 Euro i ukedagene og 12 Euro lør-søn. Finn flere bilder og mer info ved å klikke på bildet. Da kommer du til www.aeroparis.com.
 
 
samaritaine terrasseLa Samaritaine: Dette er et kjøpesenter som ligger på høyre elvebredd, litt øst for Louvre. Der kan du få en flott gratis utsikt over Paris uten å møte for mange turister. Ta da heisen til toppen og gå opp trappen, hvor det fins en utsiktskafe. Klikk på bildet for å komme til www.lasamaritaine.com/
 
 
utsikt fra Sacre Coeur Sacre Coeur: Denne kirken ligger på toppen av Montmartre og gir en fin utsikt over Paris. Strøket her er turiststrøk "nummer 1", med portrettmalere på Place du Tertre, restauranter av varierende kvalitet og ofte overpriset. Men en tur hit til den høyeste bakketoppen i Paris er også et "must", enten det er tidlig eller sent på dagen. På Internett finnes mye info og bilder ved å søke på navnet Sacre Coeur i "Google"!


 
For info om metro, busser, etc. - gå til denne websiden:  METRO
Tilbake til Toppen

Oppdatert